מה הקשר בין ביצועי שיא לנזירי זן
בתחילת שנות ה 2000, חוקר הביופידבק הבריטי מקסוול קייד חקר את גלי המוח של מאות אנשים שהצליחו לתפקד בצורה יוצאת דופן, שהצליחו להיכנס בקלות למצבי תודעה מיטיבים, הוא החל להבחין בדמיון בדפוסי גלי המוח שהם יצרו. כשהשווה את האנשים יוצאי הדופן הללו לאלפי נחקרים אחרים שלו, הוא שם לב שיש דפוס ברור. אותו דפוס של נזירי זן שנחקרו במכשיר ה-EEG.
כדי להבין את הדפוס הזה צריך קודם כל להבין מה זה גלי מוח.
בשביל זה יש לחזור עוד אחורה בזמן.
היוגי ההודי שגילה לנו את קסם גלי המוח
1970, חוקר בשם אלמר גרין, Ph.D חקר את סוואמי ראמה, יוגי הודי שחי בארצות הברית.
בתנאי מעבדה, תחת תצפיתם של מדענים מחקריים,
סוואמי ראמה הדגים דרכים רבות שבהן מצבים פנימיים
הנחשבים מחוץ לשליטה מודעת ניתנים לוויסות מרצון.
מחקרים אלה העניקו לחוקרים הצצה ראשונה לדפוסי גלי המוח של מדיטציה.
המחקרים מתוארים ב-Beyond Biofeedback על ידי ד"ר גרין ועמיתתו, אליס גרין.
זמן קצר לאחר מכן, מדענים מתנועת המדיטציה הטרנסנדנטלית של מהרישי מהש יוגי ערכו גם מחקרים נרחבים שאפשרו לחוקרים לצפות בדפוסי גלי המוח של המצב המדיטטיבי.
עם הזמן, מחקר נוסף הראה שהמוח מייצר דפוסי גלים שונים, ארוכים יותר ואיטיים יותר, ככל שהמדיטציה הופכת עמוקה יותר. מדענים זיהו את דפוסי גלי המוח הבאים, הנקראים באותיות יווניות: בטא, אלפא, תטא ודלתא.
גלי ביתא: זהו הדפוס המהיר ביותר, 13-100+ הרץ (הרץ, מחזורים/שנייה). זהו הדפוס השכיח של תודעה ערה רגילה והוא קשור לעירנות, עוררות וריכוז. למעט נסיבות חריגות, אנו בכל רגע יוצרים שילוב כלשהו של כל ארבע הקטגוריות של גלי המוח. עם זאת, עבור רוב האנשים, רוב הזמן, גלי בטא הם דומיננטים יותר מהאחרים. אנו גם יודעים היום שגלי בטא ברמה גבוהה יותר (30 הרץ ומעלה) מתרחשים בזמנים של אי נוחות, מצוקה וחרדה. הקצה העליון של טווח הבטא קשורה גם למה שמדענים מכנים "תגובת הילחם או ברח".
גלי אלפא: דפוס זה איטי יותר, 8-12.9 הרץ, ומתרחש זמן קצר לאחר עצימת עיניים או בזמני רגיעה. גלי מוח אלפא קשורים להתבוננות פנימית. במצב אלפא, הגוף מייצר נוירו-כימיקלים מרגיעים. בקצה הגבוה של הטווח שלו הוא מייצר את מה שכונה "למידת על". כאשר אתה שקוע עמוק בספר, למשל, אתה כנראה בגלי אלפא. ישנוניות לפני שינה או לפני ערות מתרחשת באלפא עמוק (כלומר, הקצה התחתון של טווח האלפא) קשור גם לשלווה ולשביעות רצון, והוא דפוס גלי המוח המרכזי במדיטציה המסורתית. בעוד שבטא היא חלק מלחימה או בריחה, גלי אלפא (ואיטיים יותר) יוצרים את מה שד"ר הרברט בנסון מבית הספר לרפואה בהרווארד כינה תגובת ההרפיה. במצב זה, במקום להתגייס להתמודדות עם סכנה חיצונית, אנו מופנים פנימה להתבוננות פנימית, למידה, הרפיה והתחדשות.
גלי תטא: דפוס זה איטי יותר, בין 4-7.9 הרץ. זהו הדפוס של תנועת עיניים מהירה (REM) בשינה. תטא קשורה ליצירתיות, זיכרון, ריפוי וחוויות של אינטגרציה משמעותית, שבהן אנו מחברים פיסות מידע שונות בעבר, מה שמוביל לחוויה "אה-הא" או הבנה פתאומית. באופן כללי, אפילו מודטים מנוסים מאוד מגיעים למצב התטא רק לרגעים בכל פעם. מחקרים על נזירי זן הראו קפיצות רגעיות של תטא מוגבר במהלך מדיטציה. פסיכולוגים רבים מאמינים שמצב התטא הוא הפתח אל המוח הלא מודע.
גלי דלתא: זהו הדפוס האיטי ביותר, בין 0.1-3.9 הרץ. זהו הדפוס של שינה ללא חלומות. יש הטוענים שבדלתא אנו יוצרים קשר עם מה שהפסיכיאטר קרל ג'יונג כינה "התת מודע הקולקטיבי המשותף לכל בני האדם". דלתא מאופיינת בתחושה של אחדות. אחד ההסברים לכך הוא שהאזור במוח שאחראי על תחושת הנפרדות (קליפת המוח הקדם מצחית) נהיה פחות פעיל (המונח המקצועי נקרא Hypo-Frontalityu). זה תדר שניתן להגיע אליו גם במצב ערות. כל עוד יש כמות קטנה של בטא, אלפא או תטא במקביל.
אז נחזור לניסוי של מקסוול קייד. בניסוי שלו הוא גילה שרוב הנחקרים יכלו ללמוד מהר להיכנס למצב אלפא. ככל שהם התקדמו בתרגול, רבים מהאנשים הללו למדו להיכנס למצב תטא, שבו בטא, אלפא ודלתא פחתו והתטא הפכה לדומיננטית.
אבל קייד גילה שאנשים יוצאי דופן, אלה שהגיעו לביצועי שיא, עברו במהירות לדפוס אחר. כשהם היו במצב השיא שלהם, דפוסי ה-EEG שלהם הראו שהמוח שלהם מייצר כמויות גדולות של אלפא ותטא ובמקביל גם פעילות בטא ודלתא חזקה - הכל בו זמנית.
קייד כינה את דפוס גלי המוח יוצא הדופן הזה "המוח הער". הוא גילה שאנשים בעלי ביצועים גבוהים יכולים לשמור על דפוס זה גם בזמן קריאה, ביצוע חישובים מתמטיים וניהול שיחות! כנראה שהאנשים האלה הצליחו להסתמך על הרגיעה. מרכז המאפיינים של מצב האלפא, המאפיינים היצירתיים, הנגישים לזיכרון של מצב התטא, המאפיינים המרפאים, ה"מקורקעים" של מצב הדלתא, ובמקביל עדיין שומרים על הריכוז הערני וההתמצאות החיצונית של מצב ביטא.
אגב, כיום אנחנו יודעים שמצבי FLOW קורים בשילוב של אלפא ותטא.
Comments