מצבי זרימה וקנבואידים. מערכת סודית בגוף סוד שהתגלה לאחרונה
בשנות ה-60, חוקר ישראלי בשם רפאל משולם גילה מערכת חדשה בגוף האדם.
המערכת האנדוקנבינואידית.
פרופסור משולם מצא כי מדובר במערכת עצבים נוספת הקיימת אצל יונקים ובני אדם, הנמצאת בכל האיברים החיוניים בגוף.
הוא גילה את זה דרך מחקר על ההשפעות הפסיכואקטיביות של קנאביס וניסו לזהות את התרכובות האחראיות להשפעות אלו. זה הוביל לגילוי של THC כתרכובת הפסיכואקטיבית העיקרית בקנאביס.
בתחילת שנות ה-90, חוקרים בחנו כיצד THC וקנבינואידים אחרים מתקשרים עם הגוף.
הם התעניינו במיוחד להבין מדוע THC משפיע על המוח ומערכת העצבים.
מחקר זה הוביל לגילוי של מוקדי חיבור ספציפיים במוח המקיימים אינטראקציה עם קנבינואידים.
באותו זמן התגלה הקולטן הראשון לקנבינואידים, המכונה CB1.
נמצא שהוא מרוכז מאוד במוח, במיוחד באזורים המעורבים בזיכרון, מצב רוח, שליטה מוטורית ותפיסת כאב. נמצא שזה הקולטן האחראי לתיווך ההשפעות הפסיכואקטיביות של THC.
כעבור 3 שנים התגלה קולטן קנבינואיד נוסף, המכונה CB2, הוא ממוקמם בעיקר במערכת החיסון וברקמות היקפיות. קולטנים אלה מעורבים בוויסות דלקת ותגובה חיסונית.
עם התקדמות המחקר, מדענים הבחינו שיש בגוף תרכובות טבעיות שדומות לקנבינואידים המצויים בקנאביס. תרכובות אלו, הידועות כאנדוקנבינואידים, נמצאו נקשרות לקולטני הקנבינואידים.
האנדוקנבינואיד הראשון, אננדמיד, התגלה בשנת 1992. מאוחר יותר זוהה אנדוקנבינואיד נוסף בשם 2-arachidonoylglycerol (2-AG). האנדוקנבינואידים הללו נמצאו מסונתזים לפי דרישה בגוף ופועלים כמולקולת איתות במגוון רחב של תהליכים פיזיולוגיים, כגון הפחתת כאב, ויסות תיאבון, מצב רוח ותפקוד המערכת החיסונית.
גילוי הקולטנים לקנבינואידים והאנדוקנבינואידים הוביל להבנה שלגוף יש מערכת אנדוגנית המיועדת ליצירת אינטראקציה עם קנבינואידים, שנקראה לאחר מכן המערכת האנדוקנבינואידית.
מאז גילויו, ה-ECS היה נושא למחקר מקיף כדי להבין את תפקידו בתהליכים פיזיולוגיים שונים ויישומיו הטיפוליים הפוטנציאליים. נמצא כי ה-ECS ממלא תפקיד מכריע בשמירה על הומאוסטזיס (איזון) בגוף וויסות תפקודים שונים.
החיבור בין מצבי Flow למערכת האנדוקנבואידית
מחקרים מהעשור האחרון מצביעים על כך שהמערכת האנדוקנבינואידית (ECS) עשויה למלא תפקיד משמעותי ברגיעה וויסות הנדרש להגיע למצבי זרימה, אותם מצבים המכונים "להיות ב-Zone",
ה-ECS היא רשת מורכבת של קולטנים, אנדוקנבינואידים (קנבינואידים המיוצרים באופן טבעי בגוף), ואנזימים הפועלים יחד כדי לשמור על איזון פיזיולוגי, או הומאוסטזיס, בגוף.
היא מסדירה תפקודים שונים, כולל מצב רוח וקוגניציה.
רפאל משולם נפטר במרץ 2023
לאחרונה נעשה סרטון דוקומנטרי על רפאל משולם
מוזמנים לצפות כאן:
ידים העיקריים המעורבים ב-ECS הוא אננדמיד, המכונה לעתים קרובות "מולקולת האושר". אננדמיד נקשר לקולטני קנבינואידים במוח ובגוף, משפיע על שחרור נוירוטרנסמיטר ומשפיע על תהליכים פיזיולוגיים שונים.
כאשר אנשים חווים מצבי זרימה, יש עלייה ברמות האננדמיד במוח. עלייה זו באננדמיד קשורה למיקוד משופר, ליצירתיות מוגברת ולתחושת רווחה כללית. הקישור של אננדמיד לקולטני קנבינואידים, במיוחד קולטני CB1 הממוקמים במערכת העצבים המרכזית, משפיע על הפעילות העצבית ועשויה לתרום למאפיינים הייחודיים של מצבי זרימה.
יתר על כן, האינטראקציה של ה-ECS עם מערכות נוירוטרנסמיטורים אחרות, כגון דופמין וסרוטונין, מגבירה עוד יותר את ההשפעות החיוביות של מצבי זרימה. נוירוטרנסמיטורים אלו קשורים קשר הדוק למוטיבציה, לתגמול ולוויסות מצב הרוח, שהם כולם מרכיבי מפתח של חוויות זרימה.
להבנת הקשר בין מצבי זרימה ל-ECS יכולה להיות השלכות על אופטימיזציה של ביצועים קוגנטיביים, איזון רגשי, ופוטנציאל להפחית תלות בתרופות.
דרוש מחקר נוסף כדי לפענח במלואו את המורכבויות של מערכת יחסים זו, אך העדויות המתעוררות מצביעות על כך שהמערכת האנדוקנבינואידית ממלאת תפקיד חיוני בעידוד מצב Flow והיתרונות המדהימים שהיא מציעה.
Comentarios